Ondernemersverhaal Johan Roggeveld

Zorgzame fietsenmaker

RoggeveldFietsen

SCHEEMDA | Had je Johan als kind gevraagd wat hij later zou worden, is de kans klein dat hij fietsenmaker had geantwoord. Laat staan eigenaar van een fietsenwinkel én koffiehuis. Helemaal als een verrassing is het ook niet gekomen, zou later blijken. De in Appingedam opgegroeide laborant leek voorbestemd om zijn leven lang in de zorg werkzaam te zijn. Totdat automatisering de lol uit het laborantenwerk haalde en Johan de uitdaging begon kwijt te raken in de steeds verder gesystematiseerde zorg.

Het kantoortje achter in de fietsenzaak vormt het decor van Johans verhaal. Een eenvoudige ruimte zonder tierelantijntjes of poespas, in het midden een bureau bezaaid met memobriefjes. Broodtrommels van het personeel worden aan de kant geschoven, alle ruimte voor Johan om te vertellen.

Delfzijl was de plek waar kleine Johan het levenslicht zag, in 1969. Zijn jeugd bracht hij door in Appingedam. Van kinds af aan had Johan een voorliefde voor techniek, waarschijnlijk is zijn vader daarvoor verantwoordelijk, die technisch werk deed in een fabriek. Een ondernemersgeest is Johan dus niet met de paplepel ingegoten, toch het trok hem wel van jongs af aan. “Eigen baas zijn leek me erg leuk, maar ik durfde het niet meteen. Er is nog heel wat aan vooraf gegaan.”

Als tiener zag Johan techniek vooral als hobby. Tijdens het bezorgen van reclamefolders zag hij een Fiat 500, een vonk sloeg over. Als hij later groot was, zou hij ook zo’n klassiek Italiaantje bemachtigen. Voor zijn werk wilde Johan graag contact met mensen, de zorg sprak hem aan. Helaas werd hij uitgeloot voor de opleiding verpleegkunde. Op advies van de decaan werd het de analisten opleiding van het laboratoriumonderwijs in Groningen.

Johan Roggeveld

Laborant in Winschoten

In het laboratorium van het Sint Lucas Ziekenhuis in Winschoten heeft Johan heel wat monsters onderzocht, allemaal handwerk. Later kwam er meer automatisering en werd het een kwestie van buisjes in een apparaat plaatsen en de machine in de gaten houden. Dat was minder aan Johan besteed, hij begon de uitdaging te missen. Die vond hij gelukkig terug door zelf te gaan automatiseren in het ziekenhuis en zich te richten op applicatiebeheer. Ook heeft Johan nog een tijdje gewerkt op de inkoopafdeling van het laboratorium en hielp bij het opzetten van het voorraadbeheer. Heerlijk om lekker na te kunnen denken, maar het bleef wel een kantoorbaan en dat past niet goed bij Johan die ook graag zijn handen gebruikt.

Sinds eind jaren ’90 woont Johan in Scheemda, mooi in de buurt van het ziekenhuis in Winschoten. De Fiat 500 kwam er. Er volgden drie kinderen: Ivo, Anke en Elma. Maar het ziekenhuiswerk begon zijn tol te eisen, Johan zat niet meer lekker op zijn plek en raakte een tijdje overspannen. Het dwong hem op zoek te gaan naar werk dat écht goed zou passen. In die tijd sleutelde Johan ter ontspanning thuis aan de fietsen in zijn garage. Elk moertje werd losgedraaid en alles wat kapot was werd gerepareerd. Zijn uitlaatklep om tot zichzelf te komen.

Om zich verder te bekwamen deed hij de opleiding tot fietstechnicus. “Als ik de mogelijkheid krijg een fietsenzaak over te nemen, doe ik dat”, liet hij zich wel eens ontvallen bij vrienden. De droom om én met mensen, én met techniek te werken werd steeds groter. Beseffend dat verandering niet vanzelf komt, trok hij op een dag de stoute schoenen aan en klopte aan bij fietsenmaker Korrie Doedens in de Stationsstraat in Scheemda. “Als je ooit stopt met je zaak, dan wil ik het wel overnemen”.

Flyer e-bike bij RoggeveldFietsen

Carrièreswitch

Er zou nog wat tijd overheen gaan, maar de carrièreswitch van Johan tot fietsenmaker werd in 2012 een feit met RoggeveldFietsen. Doedens ging genieten van zijn pensioen en Johan nam de fietsenwinkel over in hetzelfde pand. De eerste jaren deed Johan het werk veel alleen, regelmatig ondersteund door zijn zoon Ivo en van tijd tot tijd een leerling in een werk-leer-traject.

De opkomst van de e-bike betekende ook een verdere groei voor RoggeveldFietsen. Eerste medewerker Takwin werd aangenomen en een halfjaar later volgde Amel. Eerst als leerling-technicus, inmiddels volwaardig deel van het team. De drie zijn allen specialist en opgeleid tot het hoogste niveau fietstechnicus. Ze kunnen al het werk van elkaar overnemen. Elektrische fietsen repareren is wat complexer dan een normale fiets, zo neemt de druk op de werkplaats toe. Om ruimte te geven aan de groei verhuisde de zaak van de Stationsstraat naar de Poststraat in Scheemda.

Vanuit de regio weet men Roggeveld te vinden als full-service fietsenzaak. De filosofie is helder: het gaat op de eerste plaats om de persoon óp de fiets. Wat zijn de wensen van hem of haar? Functioneel of recreatief? Grote of korte afstanden? Hoe kan Roggeveld de klant het ultieme fietsplezier bezorgen? Met dat vertrekpunt wordt er gekeken naar alle opties binnen de merken waarvan Roggeveld dealer is, onder andere Gazelle, Batavus, Sparta, Union en sinds kort ook het toonaangevende Zwitserse merk Flyer.

Fietssturen van Flyer e-bikes

Het harde werken in de full-service fietsenzaak bleef niet onopgemerkt. Klanten uit de regio weten de weg te vinden naar het team van Roggeveld, van jong tot oud. Het ruime assortiment en de brede kennis en kunde weet steeds meer klanten te overtuigen. Deze persoonlijke en klantgerichte aanpak werd in 2019 beloond met de titel ‘Tweewielerwinkel van het Jaar’ voor de regio Noord.

Deel van de service is bijvoorbeeld het halen en brengen van de fietsen, tegen een bescheiden bijdrage. Dit klusje werd in eerste instantie uitgevoerd met de gele antieke Fiat 500 en aanhanger, in Scheemda en omstreken een vertrouwd beeld. Het toont het gevoel voor humor dat Johan graag in zijn werk legt. Nadeel van het bescheiden aanhangertje was dat er maar enkele fietsen tegelijk op pasten en zoon Ivo heel wat keer op en neer moest rijden. Tegenwoordig gebeurt het halen en bezorgen dan ook met de ruime bedrijfsbus, met op de achterkant nog wel een mooie foto van de iconische Fiat-combinatie is te zien. In Johans vrije tijd sleutelt hij trouwens nog heel wat aan zijn inmiddels twee Fiats 500, zoon Ivo heeft inmiddels ook een eigen.

Met de groei van het aantal toeristen rondom bijvoorbeeld het Oldambtmeer worden steeds meer (elektrische) fietsen verhuurd. In samenwerking met Marketing Oldambt is de winkel in Scheemda een Toeristisch Informatie Punt geworden. Zo is het de perfecte uitvalsbasis om de regio op de fiets te verkennen. Er staan ook een aantal huurfietsen van Roggeveld vast gestald bij hotels in de regio.

Johan Roggeveld van RoggeveldFietsen

 

Een gouden hart

Johan heeft een zwak voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Iedereen hoort erbij en moet mee kunnen doen. Hilde is zo iemand met afstand tot de arbeidsmarkt en helpt sinds jaar en dag mee in de winkel. Toen het pand naast de fietsenwinkel leeg kwam te staan was het Johans (zorg)hart dat hem op het idee bracht er een koffiehuis te starten voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Samenwerking met zorginstelling Cosis werd gezocht en gevonden en koffiehuis ‘Nuver’ was geboren. Cosis begeleidt er mensen in een werk-leertraject om het horeca vak te leren, om later elders aan de slag te kunnen.

Bij Nuver vind je naast lekkere koffie, gebak en broodjes ook zelfgemaakte decoratieve items voor in en om het huis. De knutselgroep van Cosis in Winschoten gebruikt allerlei oude fietsmaterialen van Roggeveld en maakt bijvoorbeeld bloempotten, hanglampen en allerlei andere sfeervolle items welke te koop worden aangeboden bij Nuver.

Van kinderfiets tot speed-pedelac

RoggeveldFietsen bestaat in 2022 tien jaar, het hele jaar door worden er allerlei ludieke acties met klanten georganiseerd om het jubileum te vieren. Het assortiment is door de jaren heen zeer volledig geworden voor elk type fietser. Een loopfiets voor een peuter z’n eerste meters, tot luxueuze speed-pedelec voor de moderne forens. Johan voelde zich enigszins gevleid dat het gerenommeerde Zwitserse e-bike merk Flyer naar RoggeveldFietsen kwam met de vraag of zij dealer wilden worden.

Koersvast blijft Johan met zijn team bouwen aan RoggeveldFietsen en Nuver. Zo verwacht Johan steeds meer (elektrische) bakfietsen in het straatbeeld waarmee kinderen van en naar school worden gebracht en dat e-bikes nog meer voor woon-werkverkeer gaan worden gebruikt, ook op grotere afstanden. Welke fietsontwikkelingen de toekomst ook mag brengen, de rode draad zal altijd het fietsplezier van de klant blijven. Met een glimlach en de nodige humor geholpen.

Het werken met mensen lag altijd al in Johan verscholen. Dat het stukje techniek van hobby ook werk is geworden is een hele leuke bijkomstigheid. Techniek en de mens, het beste van twee werelden.

Bekijk ook de case van RoggeveldFietsen

Ficant heeft samen met RoggeveldFietsen allerlei acties bedacht om gedurende het jubileumjaar dit te vieren met de klanten.

Bekijk de case